image image

Yapay Zekâ (AI) Destekli Yeni Google Arama Deneyimi (SGE) Nedir?

  • imageCeren Akkaya
  • image02 Ekim 2023
image
Bu yılın Mayıs ayının 10’unda Google, kullanıcılarının arama sonuçlarındaki deneyimini artırmak ve geliştirmek için yeni bir özellik üzerinde çalıştığını duyurdu. Bu özellik, yeni bir tasarıma ihtiyaç olmadan mevcut arama yapısını yapay zekâ ile geliştirmeyi hedeflemektedir.
Açılımı Search Generative Experience olan bu yeni özellik, yapay zekanın desteği ile kullanıcılara arama motorlarında daha hızlı, kolay, kapsamlı ve bilgilendirici sonuçlar sunabilmektedir. Google’ın sahip olduğu bu yeni özellik sayesinde arama motoruna yazılan sorular SGE tarafından üretilen yanıtlar ile karşılaşacaktır. Bu yanıtlar sayfanın en üstünde yer almakla birlikte SGE tarafından oluşturulduğu belli olması için “Generative AI is experimental” şeklinde etiketlenmekte ve aranan konuya ve sorgulama tipine göre farklı renklerdeki kutucuklar içinde yer almaktır.
SGE’nin bir diğer avantajlı yanı, sonuçları birden fazla kaynağı tarayıp özet olarak kullanıcıya sunmasıdır. Ayrıca kullandığı web sitelerini de kaynak kısmında belirterek kullanıcının daha fazla bilgi istemesi halinde bağlantı ile onu siteye yönlendirmektedir. Soru-cevap kısmı sunarak kullanıcının konu hakkında daha fazla bilgi almasını sağlayabilmekte ve metinsel arama sonuçlarına ek olarak, aranan konu ile alakalı video ve fotoğraf taraması da yaparak kullanıcıya görsel sonuçlar da sunabilmektedir.

                                                                                     


Search Generative Experience (SGE) Nasıl Kullanılır?

Henüz beta test sürümünde olduğu ve geliştirilmeye devam edildiği için SGE’ye dünyanın her yerindeki kullanıcılar ulaşamamaktadır. Şu anda ABD, Japonya ve Hindistan’da İngilizce dil seçeneği ile erişimi olan SGE’nin, Aralık ayından sonra tüm dünyanın erişimine açılması beklenmektedir.
Google’ın yapay zeka destekli bu yeni özelliği SGE’den yararlanabilmek için Google Labs aracılığıyla bekleme listesine adınızı yazdırabilirsiniz.

                                                                                 

SGE’nin Sorgulama Türleri Nelerdir?

Search Generative Experience, arama motoruna yazılan sorunun türüne göre farklı sonuçlar sunmaktadır. Aranan sorunun konusu herhangi bir bilgi, alışveriş yapılacak bir ürün, bir marka, kullanıcının konumuna yakın yerler vb. olabilmektedir. Bu durumda SGE, bu türlere uygun olarak hızlı ve farklı kaynaklara sahip arama sonuçlarını kullanıcıya sunmaktadır. Öne sürdüğü bilgiler, video ve fotoğraflar, web siteleri (örneğin bir ürün için en uygun alışveriş sitesinin linki) de bağlama uygun olmaktadır.
Ancak SGE, yapay zekâ aracılığıyla kullanıcıya doğrudan ilettiği bilgileri, kullanıcının sağlığını, finansal durumunu, güvenliğini ve mutluluğunu etkileyebilecek şekilde üretmemekte ve bu konuda temkinli davranmaktadır. YMYL kategorileri olarak adlandırılan bu sorular, yapay zekâ destekli SGE tarafından cevaplanmamaktadır.
Özetle, gelecekte yapay zekanın hayatımızdaki yeri SGE sayesinde daha fazla yer alacak ve biz kullanıcıların hayatlarını daha kolay, güvenilir, hızlı ve verimli hale getirecektir.



 

İzmir Özel Yazılım: İşletmelerin özelleştirilmiş ihtiyaçlarına yönelik yazılım çözümleri sunan bir firma olabilir. Bu tür yazılım çözümleri, genellikle belirli iş süreçlerini optimize etmek veya özel gereksinimleri karşılamak için geliştirilir. İzmir Sosyal Medya Yönetimi: Şirketlerin veya markaların sosyal medya platformlarında varlığını yöneten ajanslar veya ekiplerdir. İçerik oluşturma, paylaşma, etkileşim yönetimi gibi işlevleri içerir. İzmir Web Tasarım: İnternet sitelerinin görsel ve kullanıcı deneyimi tasarımını yapan firmalardır. Kullanıcı dostu ve estetik açıdan çekici web siteleri oluştururlar. İzmir Web Yazılım: Web tabanlı uygulamaların geliştirilmesiyle ilgilenirler. Özel gereksinimlere uygun çözümler üretirler. İzmir Dijital Ajans: Çeşitli dijital hizmetleri tek bir çatı altında sunan firmalardır. Web tasarımı, dijital pazarlama, sosyal medya yönetimi gibi hizmetleri içerebilir. İzmir Yazılım Firması: Genel olarak yazılım geliştirme hizmetleri sunan bir firmadır. Özel yazılım, web yazılımı, mobil uygulama gibi alanlarda çalışabilirler. İzmir Reklam Ajansı: Markaların reklam kampanyalarını tasarlayan ve yöneten ajanslardır. Dijital ve geleneksel medya kanallarında reklam stratejileri oluştururlar. İzmir Mobil Yazılım: Mobil uygulamaların geliştirilmesiyle ilgilenirler. Android ve iOS gibi platformlarda çalışan uygulamalar üretebilirler. Dijital Pazarlama Uzmanı: Dijital pazarlama stratejilerini oluşturan ve yöneten uzmanlardır. Online platformlarda reklam, SEO, içerik pazarlama gibi konuları ele alırlar. İzmir Dijital Pazarlama: Markaların dijital kanallar aracılığıyla hedef kitlelerine ulaşmasını sağlayan stratejileri içerir. Google Reklam Ajansı: Google Ads gibi platformlarda reklam kampanyalarını yöneten ajanslardır. Arama sonuçlarında ve diğer Google servislerinde reklamların görünürlüğünü artırmayı hedeflerler. İzmir Kurumsal Website: Şirketlerin veya kurumların online varlığını temsil eden profesyonel web siteleri anlamına gelir. Grafik ve Logo Tasarımı: Görsel kimlik oluşturma amacıyla logo, afiş, broşür gibi tasarımları gerçekleştiren uzmanlar veya ekiplerdir. Unity Oyun Programlama: Unity oyun motorunu kullanarak video oyunlarının geliştirilmesiyle ilgilenirler. Mobil Uygulama Geliştirme: Mobil cihazlar için uygulamalar geliştiren profesyonellerdir. Özel Yazılım: Belli bir amaca yönelik olarak özelleştirilen yazılım çözümlerini ifade eder. Sosyal Medya Yöneticiliği: Şirketlerin veya markaların sosyal medya platformlarını yönetme işlevini üstlenirler.