image image

E-Ticaret Kanunu Nedir? E-Ticaret Kanununda Yapılan Değişiklikler

  • imageAleyna Sivril
  • image09 Aralık 2022
image

E Ticaret Kanunu Nedir?

E- Ticaret Kanunu, E- ticaret dünyasındaki haksız rekabetin önüne geçmek  için düzenlenmiş olan yasadır. Ayrıca bu yasayla birlikte e-ticaret pazarına giriş yapan girişimcilerin pazaryerinde büyümesinin kolaylaştırılması hedefleniyor. Hem satıcıların hem de tüketicilerin haklarını korumaya yönelik oluşturulan bu yasa ile tekelleşmenin de önlenmesi amaçlanıyor. E-ticaret pazarının dengeli büyümesi ve gelişmesi için etkili olan bu yasada çeşitli düzenlemelere ve değişkliklere karar verildi. Gelin bu değişikliklerin neler olacağından bahsedelim.

 

Yeni Kanunla Birlikte Gelen Değişiklikler

E-ticaretin düzenlenmesi hakkındaki kanunda değişiklik yapma teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi ve yasalaştırıldı. Yeni kanun teklifi ile birlikte yapılacak olan değişiklikler şu şekilde:

 

Pazaryerleri Satıcılara Kısa Vadeler ile Ödeme Yapacak

Adil bir ticaret ortamı oluşturmak adına, pazaryerlerinin koymuş olduğu bazı kurallar hafifletilecek. Satıcının yapmış olduğu satışın ardından 5 gün içerisinde ödeme alması gerekecek. Pazaryeri reklamları için de düzenlemeler ve değişiklikler yapılacak. Pazaryerlerinin tedarikçiler ile yapmış olduğu anlaşmalar artık Ticaret Bakanlığı tarafından kontrol altına alınacak. Aracı hizmet sağlayıcı veya pazaryerleri ile hizmet sağlayıcıların anlaşmalarını kontrol edebilecek ve faaliyetlerini düzenleyebilecek.

 

Bazı İşletmeler E-Ticaret Hizmet Sağlayıcı Olarak Kabul Edilmeyecek

Alıcıyı ve satıcıyı bir araya getiren aracı hizmet sağlayıcılar “E- Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcı”, kendine ait e-ticaret ortamı veya pazaryerinde satış yapan hizmet sağlayıcılar “E- Ticaret Hizmet Sağlayıcı” olarak adlandırılacak. Ayrıca kanuna e-ticaret ortamında belirliliğin sağlanabilmesi için “E-Ticaret pazaryeri” ve “E-Ticaret Ortamı” gibi tanımlar da eklenecek.

Sigorta ve Bankacılık, Bireysel Emeklilik, Sivil Havacılık, Sermaye Piyasası, Haberleşme Platformları, Ödeme Hizmetleri ve Şans Oyunları gibi alanlarda faaliyet göstermekte olan işletmeler artık “ E-Ticaret Hizmet Sağlayıcısı” yerine “E-Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcı” olarak nitelendirilecek ve bu şekilde kavramlarda değişiklik yapılacak.

 

E-Ticaret Lisans Zorunluluğu Getirilecek

İşlem hacmi 1 yıl içerisinde net olarak 100 bin adetten fazla olan pazaryerleri yani e-ticaret aracı hizmet sağlayıcıları, (iptal ve iade işlemleri hariç)Ticaret Bakanlığı’ndan lisans almak zorunda kalacak. Lisans almadan faaliyetlerini devam ettiremeyecekler.
 

 Haksız Uygulamalara Para Cezası

·        E-ticarette haksız rekabete yol açacak uygulamalara başvuran aracı hizmet sağlayıcılara 10 binden 100 bin TL’ye kadar varan idari para cezaları kesilecek.

·        Aracı hizmet sağlayıcılarda (pazaryerlerinde) satış yapan satıcıları ürün veya hizmet satışına zorlayan uygulamalara ve platformlara yönelik her satıcı için 500 bin TL bazında idari para cezası kesilecek.

·        Belirlenen süre içerisinde haksız uygulamaların sona erdirilmemesi veya tekrarının yapılması halinde ceza 2 katına çıkarılacak. Buna yönelik yapılabilecek her türlü eylem sonucunda cezanın 10 katı uygulanacak.  

·        İdari para cezaları 500 milyon Tl’yi geçmeyecek.( 1 yıl içerisinde net işlem hacmi 60 milyar TL, iade ve iptal harici 100 bin adet üzeri işleme sahip ana hizmet sağlayıcı veya aracı hizmetv sağlayıcı için.)

E-Ticaret Kanununda değişiklik teklifinin 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girmesi bekleniyor.


 

İzmir Özel Yazılım: İşletmelerin özelleştirilmiş ihtiyaçlarına yönelik yazılım çözümleri sunan bir firma olabilir. Bu tür yazılım çözümleri, genellikle belirli iş süreçlerini optimize etmek veya özel gereksinimleri karşılamak için geliştirilir. İzmir Sosyal Medya Yönetimi: Şirketlerin veya markaların sosyal medya platformlarında varlığını yöneten ajanslar veya ekiplerdir. İçerik oluşturma, paylaşma, etkileşim yönetimi gibi işlevleri içerir. İzmir Web Tasarım: İnternet sitelerinin görsel ve kullanıcı deneyimi tasarımını yapan firmalardır. Kullanıcı dostu ve estetik açıdan çekici web siteleri oluştururlar. İzmir Web Yazılım: Web tabanlı uygulamaların geliştirilmesiyle ilgilenirler. Özel gereksinimlere uygun çözümler üretirler. İzmir Dijital Ajans: Çeşitli dijital hizmetleri tek bir çatı altında sunan firmalardır. Web tasarımı, dijital pazarlama, sosyal medya yönetimi gibi hizmetleri içerebilir. İzmir Yazılım Firması: Genel olarak yazılım geliştirme hizmetleri sunan bir firmadır. Özel yazılım, web yazılımı, mobil uygulama gibi alanlarda çalışabilirler. İzmir Reklam Ajansı: Markaların reklam kampanyalarını tasarlayan ve yöneten ajanslardır. Dijital ve geleneksel medya kanallarında reklam stratejileri oluştururlar. İzmir Mobil Yazılım: Mobil uygulamaların geliştirilmesiyle ilgilenirler. Android ve iOS gibi platformlarda çalışan uygulamalar üretebilirler. Dijital Pazarlama Uzmanı: Dijital pazarlama stratejilerini oluşturan ve yöneten uzmanlardır. Online platformlarda reklam, SEO, içerik pazarlama gibi konuları ele alırlar. İzmir Dijital Pazarlama: Markaların dijital kanallar aracılığıyla hedef kitlelerine ulaşmasını sağlayan stratejileri içerir. Google Reklam Ajansı: Google Ads gibi platformlarda reklam kampanyalarını yöneten ajanslardır. Arama sonuçlarında ve diğer Google servislerinde reklamların görünürlüğünü artırmayı hedeflerler. İzmir Kurumsal Website: Şirketlerin veya kurumların online varlığını temsil eden profesyonel web siteleri anlamına gelir. Grafik ve Logo Tasarımı: Görsel kimlik oluşturma amacıyla logo, afiş, broşür gibi tasarımları gerçekleştiren uzmanlar veya ekiplerdir. Unity Oyun Programlama: Unity oyun motorunu kullanarak video oyunlarının geliştirilmesiyle ilgilenirler. Mobil Uygulama Geliştirme: Mobil cihazlar için uygulamalar geliştiren profesyonellerdir. Özel Yazılım: Belli bir amaca yönelik olarak özelleştirilen yazılım çözümlerini ifade eder. Sosyal Medya Yöneticiliği: Şirketlerin veya markaların sosyal medya platformlarını yönetme işlevini üstlenirler.