Yazılım nedir?
21. yüzyıl gibi teknoloji çağında etrafımızı sarmış bütün makineler yapmaları gereken işleri, ne zaman durması gerektiğini, nasıl biliyorlar?
Günümüzde neredeyse yaptığımız bütün işleri kolayca yapabilmemizi makine ve programlara borçluyuz. Bilgisayarlar, telefonlar, çamaşır makineleri.. Bütün bu teknolojik aletlerin daimi yaptıkları bir döngü var. Verdiğiniz bir komut bir istek karşısında onu yerine getirebiliyorlar. Bunu nasıl yapıyorlar?
Yazılım sayesinde! Yazılım makinelere ve programlara komut veren kodların olduğu bir dildir. Yazılım ve bilgisayar uzmanları sayesinde makinelere ve programlara ne yapması gerektiği kodlanıyor. Yani bir nevi öğretiliyor. Bunun sayesinde elektronik cihazları meydana getiren parçalar birbiri ile iletişim halinde, komutlarını yerine getirmektedirler.
Yazılım sayesinde hayatımız her alanda kolaylaştığını söylemek yanlış bir bilgi olmaz. Bir insanın sahip olduğu en değerli varlığı olan zamanını çalmadan daha verimli ve hızlı kullanmasını sağlıyor. Yazılım kodları bir kere yazıldıktan sonra o makinenin ya da programın hata yapması imkansızdır. Çünkü kodlar değişmediği sürece yani komutlar değişmediği sürece programın yaptığı işi yanlış yapmasının imkanı yoktur. Buradan anladığımız üzere yazılım normalde insanların yapacağı işlerin yerlerini doldururken aynı zamanda hata oranlarını en aza indiriyor.
Özetle yazılım; program da denilen, bir bilgisayarı belirli işlevleri yerine getirmek üzere yöneten, bilgisayara ne yapacağını söyleyen, kodlanmış komutlar dizisidir.