İzmir
- Adres:Hürriyet Bulvarı Niyazi Ersoy İş Merkezi No:8, Kat:7, D:702, 35260 Konak/İzmir
- Telefon:+90 507 733 43 19
- Mail: info@kaktusyazilim.com
- Yol Tarifi Al
Pandemi döneminden bu yana, müşterilerin markalarla iletişim kurması daha çok sosyal medya ve mesajlaşma kanalları aracılığıyla sağlanmaya başladı. İnsanlar en hızlı şekilde sorularına yanıt bulmak istediği için işletmeler otomasyona yönelmek durumunda kaldı. Müşterilerle daha hızlı şekilde iletişim kurmak için sohbet botlarının kullanımı arttı. 2023 yılında ve önümüzdeki on yılda daha da yaygınlaşacak olan Yapay Zeka teknolojisinin etkisiyle sohbet botlarının kullanımının daha da artacağı ve müşteri sorunlarını çözmede en etkili yöntemlerden biri olacağı öngörülüyor. Dolayısıyla hem teknolojide öne geçmek hem de müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutmak isteyen işletmeler için değerli bir yatırım kaynağı olacaktır.
Bugüne kadar herhangi bir konuda arama yapmak istediğimizde hep Google’a başvurduk. Seyahat ipuçları, yemek tarifleri ve haberler için Google’ın sonuç listelerinde gezinerek bilgi aldık, ancak bu durum değişmekte. Sosyal ağlar bu konuda Google ile rekabete girmiş durumda. Özellikle genç kuşak arama yapmak istediğinde ilk olarak Google yerine sosyal ağları kullanmayı tercih ediyor. Satın almak istediği markanın ürünlerini görmek, gitmek istedikleri mekanlar, yapacakları tatil için öncelikle sosyal medya platformlarında araştırma yapıyor.
Google tarafından yapılan araştırmaya göre 18-24 yaş aralığındakilerin %40’I birincil arama motoru olarak sosyal medyayı kullanıyor. Üstelik Eylül 2022’de New York Times, “Z Kuşağı için Tiktok’un Yeni Arama Motoru” olduğunu bile duyurdu. İnsanların internette geçirdikleri sürenin yaklaşık üçte birinin sosyal medya olduğu ve arama yapmak için bile sosyal medya platformlarını tercih ettiklerini göz önünde bulundurduğumuzda karşımıza ne gibi bir sonuç çıkacağını tahmin etmek mümkün.
Pazarlamacıların kazanması gereken yeni bir özellik ortaya çıkıyor. Sosyal medya platformlarına yönelik arama optimizasyonu çalışmalarına odaklanmaları gerekiyor.
Son yıllarda sosyal medya trendlerinin ilk sıralarında yer alan Influencer Pazarlama hala önemini korumakta. Ancak 2023 yılında büyük markaların bu alandan kendini geri çekeceğini gözlemleyeceğiz. Markalar, influencerlarla yapılan büyük bütçeli sponsorluk anlaşmalarını 2022 yılının son aylarında kısıtlamaya başladı. Büyük markaların geri çekilmeye başlaması ile birlikte küçük ve orta ölçekli işletmeler için bu durum fırsat olabilir ve Influencer Pazarlama alanında bu işletmeler ön plana çıkabilir.
Metaverse, 2021 yılının son aylarında adından söz ettirmeye başladı ve 2022 yılında dijital pazarlama trendlerinde ön plana çıktı. Beklentileri tam olarak karşılayamasa da 2023 yılında trend olmaya ve bu sefer daha etkili bir şekilde yaygınlaşmaya devam edecek. Metaverse evreninde reklam yayınlarının daha çok hız kazanacağı ve bu evrenin dünyamızı daha çok saracağı bekleniyor. Özellikle ürün ve hizmet tanıtımları için markalar bu yenilikçi reklam türünü tercih ederek hedef kitlelerine doğrudan ulaşabilecek.
Dünyaya yeni ve büyük bir ekonomik alan oluşturan ve oldukça rağbet gören NFT pazarı 2023 yılında da gelişimini sürdürmeye ve adından sıkça bahsettirmeye devam edecek. Markalar da bu trendi takip ederek NFT koleksiyonlarına ağırlık verecek. Ürün veya hizmetlerini tanıtımda yeni NFT konseptleri oluşturacak ve marka değerlerini bu yolla arttırmayı deneyecek. NFT Pazarlama, hem tüketicileri hem de markaları büyük ölçüde etkilemeye devam edecek.
Dijital pazarlama , 2023 dijital pazarlama, sosyal medya yönetimi, dijitalleşme, yeni pazarlama trendleri