image image

INLUENCER NEDİR? / INFLUENCER PAZARLAMASI NEDİR?

  • imageGülsüm Barlas
  • image14 Ocak 2024
image

Influencer kimdir ve ne yapar?

Influencerlar genellikle güzellik, moda, fitness, seyahat veya sağlıklı beslenme gibi belirli bir konuda veya sektörde uzmanlaşır. Uzmanlıkları, yaratıcılıkları ve özgünlükleriyle tanınırlar. Sadık bir takipçi kitleleri vardır ve takipçileriyle kurduğu etkileşim sayesinde onların fikirlerini, davranışlarını ve satın alma kararlarını etkileyebilirler. Influencerların bu etkisinin farkında olan şirketler influencerlarla iş birliği yaparak kendi ürün ve hizmetlerini kitlelere tanıtmış olur. Yapılan iş birliği sayesinde hem marka bilinirliği artar hem de müşteriler markayla bağ kurdukları için marka sadakati oluşur. Bu da satışların artmasına neden olur.
 

Influencer türleri nelerdir?

Her influencerın çeşitli ilgi alanına hitap eden ve çeşitli demografik özelliklere sahip takipçi kitleleri vardır. Bazı influencerlar geniş kitlelere hitap ederken bazı influencerlar niş bir kitleye hitap edebilirler. Bu da influencerların türlere ayrılmasına neden olur.

Mega Influencer

Mega influencerlar genellikle oyuncular, şarkıcılar, sporcular gibi ünlü insanlardan oluşur. Takipçi sayıları 1 milyonun üzerindedir. Kylie Jenner, Duygu Özaslan,Cristiano Ronaldo, Selena Gomez gibi ünlü isimler mega influencerlara örnek olarak gösterilebilir. Sosyal yardım kuruluşları, büyük kurumsal şirketler, lüks tüketim markaları ya da büyük kitleleri hedef alan markalar, mega influencerlara yönelir.

Makro Influencer

Makro influencerların takipçi sayısı 100 bin ve 1 milyon arasındadır. Daha çok ünlerini sosyal medyada düzenli içerik üreterek oluşturmuş vloggerlar, podcast yayıncıları, Tik Tok influencerları, Instagram influencerları vb. kişilerdir. Mega influencerlara göre daha az kişiye ulaşırlar fakat etkileşimleri yüksektir.

Mikro Influencer

Mikro influencerların takipçi sayısı 1.000 – 100.000 arasındadır. Mikro influencerlar genellikle bir alanda kendilerini geliştirmiş veya uzmanlaşmış kişilerdir. Diğer influencerlara göre takipçi kitleleriyle daha samimi ve güvenilir bir bağa sahiptirler. Bu da önerilen ürünün ya da hizmetin takipçiler tarafından daha çok satın alınmasına neden olur.

Nano Influencer

Nano influencerların takipçi sayısı 1.000- 10.000 arasındadır. Takipçi sayısı az olduğu için dar bir erişim imkânı sunsa da etkileşim oranı fazladır. Takipçileriyle kurduğu bağ diğer influencerlara göre daha güçlüdür bu da takipçilerinin satın alma kararlarını etkileyebilmesini sağlar.

Nano-influencerlar, diğer influencerlara göre çok daha uygun maliyetlidir, bu nedenle sınırlı kaynaklara sahip markalar, influencer pazarlamasına bu düzeyde başlamak isteyebilir.

 
 

Influencer pazarlama nedir?

Influencer pazarlama, bir ürünü tanıtmak, marka görünürlüğünü artırmak, hedef tüketicilere ulaşmak ve daha fazlası için markanızın pazarlama kampanyasının bir parçası olarak influencerları kullanmayı içerir.

 

Influencer pazarlamasının faydaları nelerdir?

Influencer nedir, influencer pazarlaması nedir bunlardan bahsettik. Şimdi influencer pazarlamasının faydalarından bahsedelim:

·  Influencer pazarlaması, işletmenin ölçeği önemli olmaksızın her işletme tarafından kullanılabilir.

·  Marka bilinirliğini arttırır.

·  Yapılan kampanyalar  sayesinde sosyal medyadaki takipçi sayınız artar.

·  Z kuşağının ilgisini çekmenin en iyi yolu influencer pazarlamasıdır.

·  Reklamlarınız reklam engelleyici tarafından engellenmez.

·  Influencerlar kendi takipçilerine göre içeriklerini kişiselleştirirler bu da içeriğin daha özgün ve kaliteli olmasını sağlar.


Influencer pazarlaması nasıl yapılır?

1.Hedefleri Belirlemek: Influencer pazarlamasının ilk adımı hedefleri belirlemektir. Hedefler belirli, ölçülebilir ve ulaşılabilir olmalıdır.

2.Hedef Kitleyi Belirlemek: Satılması gereken ürünün veya hizmetin daha çok hangi müşteri kitlesinin ilgisini çekeceği araştırılmalı ve karar verilmelidir.

3.Bütçeyi Belirlemek: Influencer pazarlaması için bütçe belirlemede bazı önemli noktalar var. Kaç tane influencerla çalışılmak isteniyor, hangi platformda reklam verilmek isteniyor, influencerların takipçi kitlesi ne kadar büyük olmalı vb. sorulara verilen cevaplara ve kampanyanın büyüklüğüne göre bütçe belirlenmelidir.

4.Kampanyaya Karar Vermek: Kampanya stratejinizi oluştururken markanızın ihtiyaçlarının neler olduğuna odaklanmak strateji oluştururken işinizi kolaylaştıracaktır. Müşteri tabanınızı daha genç bir demografide artırmak mı istiyorsunuz veya yeni bir ürünle yeni bir kullanıcı grubuna açılmak mı istiyorsunuz. Bunun gibi hedefleri belirlemek ve uygulanacak kampanyaya karar vermek önemlidir.

 

5. Kampanyanın Performansını Takip Etmek: Kampanyanın performansını takip etmek için birçok yöntem kullanılabilir. Örneğin markalar influencerlara kendi indirim kodlarını vererek kendilerine influencerlar tarafından ne kadar müşteri geldiğini kolayca takip edebilirler. Aynı zamanda kampanyanın performansını izleyebilmek için UTM parametreleri de kullanılabilir. UTM parametrelerini kullanarak influencerın web sitenize gönderdiği ziyaretçileri izleyebilirsiniz. Kampanyanın performansı hakkında ne kadar çok bilgi sahibi olunursa gelecekteki iş birlikleri hakkında daha doğru kararlar verilir.


 

İzmir Özel Yazılım: İşletmelerin özelleştirilmiş ihtiyaçlarına yönelik yazılım çözümleri sunan bir firma olabilir. Bu tür yazılım çözümleri, genellikle belirli iş süreçlerini optimize etmek veya özel gereksinimleri karşılamak için geliştirilir. İzmir Sosyal Medya Yönetimi: Şirketlerin veya markaların sosyal medya platformlarında varlığını yöneten ajanslar veya ekiplerdir. İçerik oluşturma, paylaşma, etkileşim yönetimi gibi işlevleri içerir. İzmir Web Tasarım: İnternet sitelerinin görsel ve kullanıcı deneyimi tasarımını yapan firmalardır. Kullanıcı dostu ve estetik açıdan çekici web siteleri oluştururlar. İzmir Web Yazılım: Web tabanlı uygulamaların geliştirilmesiyle ilgilenirler. Özel gereksinimlere uygun çözümler üretirler. İzmir Dijital Ajans: Çeşitli dijital hizmetleri tek bir çatı altında sunan firmalardır. Web tasarımı, dijital pazarlama, sosyal medya yönetimi gibi hizmetleri içerebilir. İzmir Yazılım Firması: Genel olarak yazılım geliştirme hizmetleri sunan bir firmadır. Özel yazılım, web yazılımı, mobil uygulama gibi alanlarda çalışabilirler. İzmir Reklam Ajansı: Markaların reklam kampanyalarını tasarlayan ve yöneten ajanslardır. Dijital ve geleneksel medya kanallarında reklam stratejileri oluştururlar. İzmir Mobil Yazılım: Mobil uygulamaların geliştirilmesiyle ilgilenirler. Android ve iOS gibi platformlarda çalışan uygulamalar üretebilirler. Dijital Pazarlama Uzmanı: Dijital pazarlama stratejilerini oluşturan ve yöneten uzmanlardır. Online platformlarda reklam, SEO, içerik pazarlama gibi konuları ele alırlar. İzmir Dijital Pazarlama: Markaların dijital kanallar aracılığıyla hedef kitlelerine ulaşmasını sağlayan stratejileri içerir. Google Reklam Ajansı: Google Ads gibi platformlarda reklam kampanyalarını yöneten ajanslardır. Arama sonuçlarında ve diğer Google servislerinde reklamların görünürlüğünü artırmayı hedeflerler. İzmir Kurumsal Website: Şirketlerin veya kurumların online varlığını temsil eden profesyonel web siteleri anlamına gelir. Grafik ve Logo Tasarımı: Görsel kimlik oluşturma amacıyla logo, afiş, broşür gibi tasarımları gerçekleştiren uzmanlar veya ekiplerdir. Unity Oyun Programlama: Unity oyun motorunu kullanarak video oyunlarının geliştirilmesiyle ilgilenirler. Mobil Uygulama Geliştirme: Mobil cihazlar için uygulamalar geliştiren profesyonellerdir. Özel Yazılım: Belli bir amaca yönelik olarak özelleştirilen yazılım çözümlerini ifade eder. Sosyal Medya Yöneticiliği: Şirketlerin veya markaların sosyal medya platformlarını yönetme işlevini üstlenirler.